چرا مردان نسبت به زنان بیشتر در معرض مرگ قرار دارند؟

۱۰:۱۲ – ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی – مطالعهای تازه جزئیات جذابی را در مورد نابرابریهای سلامت جنسیتی نشان داده است، چرا که مردان و زنان در سراسر جهان با چالشهای اساساً متفاوتی در حوزه سلامت مواجه هستند.
در حالی که مردان عموماً میزان بالاتری از بیماری و مرگ و میر را تجربه میکنند، زنان با چالشهای متفاوتی در دسترسی و کیفیت مراقبتهای بهداشتی مواجه هستند. این تفاوتها نه تنها منعکسکننده تفاوتهای بیولوژیکی هستند، بلکه توسط عوامل پیچیده اجتماعی و فرهنگی که بر رفتارهای جستجوی سلامت و الگوهای مواجهه با خطر تأثیر میگذارند، شکل میگیرند.
در طول این مطالعه، محققان به رهبری آنجلا چانگ از دانشگاه جنوبی دانمارک، دادههای سلامت جهانی را در مورد افراد در سنین و جنسیتهای مختلف جمعآوری کردند و بر سه بیماری تمرکز داشتند: فشار خون بالا، دیابت و HIV/AIDS.
محققان با مقایسه میزان بروز و تفاوت در تشخیص و درمان بین دو جنس، به دنبال برجسته کردن و کاهش نابرابریهای بهداشتی بودند.
نتایج، تفاوتهای جنسیتی قابلتوجهی را در هر مرحله از «مسیر سلامت»، از مواجهه با عوامل خطر، از طریق پیشرفت بیماری، تشخیص و درمان، تا مرگ، آشکار کرد.
این مطالعه تفاوتهای چشمگیری را در کیفیت مراقبتهای بهداشتی ارائه شده به مردان و زنان در سراسر جهان نشان داد، و شکافهای آشکاری را در درمان سه بیماری مزمن شایع به اثبات رساند.
در مورد فشار خون بالا، در ۱۷۶ کشور از ۲۰۴ کشور مورد مطالعه، میزان سیگار کشیدن مردان به طور قابل توجهی بالاتر بود، در حالی که در ۱۳۰ کشور، از جمله ایالات متحده، انگلیس و اکثر کشورهای خلیج فارس، میزان چاقی در زنان بیشتر بود. دادهها همچنین نشان داد که در ۱۰۷ کشور، به ویژه در کشورهای با درآمد بالا و متوسط مانند چین و برزیل، احتمال مرگ مردان بر اثر عوارض فشار خون بالا بیشتر است.
در مورد دیابت، شیوع بالاتر در میان مردان در ۶۱ کشور، مانند مکزیک و پاکستان، مشاهده شد، در حالی که میزان بالاتر در میان زنان تنها در ۱۰ کشور، عمدتاً در خاورمیانه و شمال آفریقا، مشاهده گردید.
این اختلاف حتی در میزان مرگ و میر بیشتر بود، به طوری که در ۱۰۰ کشور، از جمله هند و مصر، مرگ و میر مردان از مرگ و میر زنان بیشتر بود، در حالی که تنها ۹ کشور، از جمله بنگلادش، مرگ و میر زنان بیشتری را ثبت کردند.
در زمینه اچآیوی/ایدز، تفاوتهای جنسیتی آشکاری در الگوهای مواجهه با خطر پدیدار شده است. در حالی که در ۱۳۹ کشور، از جمله ایران و افغانستان، تعداد مردان در مصرف مواد مخدر از زنان بیشتر بوده است، زنان در ۱۱۳ کشور، از جمله بسیاری از کشورهای آفریقایی، تمایل بیشتری به رفتارهای جنسی ناامن نشان دادهاند. همچنین در ۱۳۱ کشور، از جمله آفریقای جنوبی و کنیا، میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در مردان بیشتر بود، در حالی که تنها در ۲۵ کشور، از جمله موزامبیک، میزان مرگ و میر در زنان بیشتر بود.
این نابرابریها، تفاوتهای اساسی در الگوهای رفتاری سلامت و میزان مواجهه با خطرات بین دو جنس را آشکار میکند که نیازمند رویکردهای پیشگیرانه و درمانی متناسب با این تفاوتها است.
این مطالعه خواستار تدوین استراتژیهایی برای تشویق مردان به مشارکت در خدمات بهداشتی پیشگیرانه شده و بر اهمیت تجزیه و تحلیل دادههای سلامت بر اساس جنسیت برای درک نابرابریها و هدایت مداخلات مناسب تأکید میکند.
این مطالعه نتیجه میگیرد که ما به پایگاههای داده جامعتری برای نظارت بر نابرابریهای جنسیتی و توسعه سیاستهای بهداشتی عادلانه نیاز داریم.
این مطالعه در مجله PLOS Medicine منتشر شده است.
منبع: Eurekalert
▸ نبرد جبهه پایداری و بنیاد مستضعفان در پی انفجار بندر شهید رجایی
▸ برنامه قطعی برق استان اصفهان جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ساعات خاموشی برق اصفهان جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
▸ واکنش سخنگوی کرملین به دور تازه مذاکرات ایران و آمریکا
▸ روایت تکاندهنده یک راننده کامیون از صحنه انفجار بندررجایی؛ وقتی بیدار شدم جنازه و دست و پا دیدم، عین باران تیکههای آهن میبارید… + ویدئو