امواج گرما توانایی گیاهان در جذب دی اکسید کربن را کاهش میدهد

۱۱:۱۷ – ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی – افزایش رویدادهای شدید آب و هوایی ناشی از تغییرات اقلیمی، تعادل کربن زمین را مختل کرده و بر رشد گیاهان تأثیر میگذارد. موج گرمای سال ۲۰۲۲ به طور ویژهای شدید بود و توانایی گیاهان را در جذب کربن تا ۲۷ درصد کاهش داد که نشاندهندهی شکنندگی اکوسیستمها در شرایط سخت است.
طبق دادههای موسسه ملی آمار اسپانیا، این کاهش به این معنی است که گیاهان در مناطق آسیبدیده جنوب غربی اروپا، جذب دیاکسید کربن بیشتری نسبت به میزان انتشار آن در اسپانیا در همان سال را متوقف کردهاند.
جاذبهای کربن سیستمهایی هستند که دیاکسید کربن (CO₂) بیشتری نسبت به آنچه آزاد میکنند، جذب میکنند. جنگلها، خاکها و اقیانوسها نمونههای طبیعی از این چاهکها هستند که با کاهش غلظت CO₂ اتمسفری به کاهش اثرات تغییرات اقلیمی کمک میکنند.
بر اساس تحقیقات منتشر شده در Global Biogeochemical Cycles، اگرچه افزایش دما فصل رشد گیاهان را طولانیتر کرده و در ابتدا منجر به افزایش جذب کربن شده است، اما این اثر با افزایش همزمان انتشار دی اکسید کربن به دلیل تجزیه مواد آلی و تنفس گیاهان جبران میشود.
این مطالعه که توسط محقق ICTA-UAB، ریکارد سگورا باریرو، رهبری شده است، نحوه جذب و آزادسازی دی اکسید کربن توسط گیاهان را با در نظر گرفتن رطوبت خاک به عنوان یک متغیر مهم محاسبه میکند.
نتایج نشان میدهد که تعادل آب و زمان وقوع رویدادهای شدید (مانند امواج گرما و خشکسالی) برای درک پاسخهای اکوسیستم اساسی هستند.
محققان همچنین از دادههای ماهوارهای در مورد فلورسانس ناشی از خورشید، که یک شاخص قابل اعتماد از فعالیت فتوسنتزی گیاه است، برای اعتبارسنجی مدلها و تأیید اینکه تبادل کربن بین اکوسیستمها و جو به رویدادهای شدید آب و هوایی بسیار حساس است، استفاده کردند.
نشان داده شده است که این اختلال اقلیمی تأثیرات مستقیمی بر چرخه کربن جهانی و تلاشهای کاهش تغییرات اقلیمی دارد. محققان بر نیاز فوری به بهبود نظارت بر جریانهای کربن، به ویژه در مناطق آسیبپذیر، و همچنین تقویت سیاستهایی برای سازگاری و حفاظت از اکوسیستمهای کلیدی تأکید میکنند.
منبع: وب سایت Phys