آیا مذاکرات هستهای ایران و دولت ترامپ در حال فروپاشی است یا در مسیر تعدیل؟

۱۲:۰۶ – ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند – روزنامه عبری جرازلم پست در مطلبی به بررسی دلایل تعویق مذاکرات هستهای ایران و آمریکا پرداخت و نوشت: در حالی که طی سه هفته گذشته مذاکرات فشردهای میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا برای دستیابی به چارچوبی تازه در زمینه برنامه صلحآمیز هستهای ایران در جریان بود، وقفهای موقت در این روند رخ داده است. این وقفه از سوی میانجیگران عمانی «فنی و جزئی» توصیف شده، مقامات ایرانی از ادامه قریبالوقوع مذاکرات خبر دادهاند، و مقامات آمریکایی نیز واکنشی مبهم و محتاطانه داشتهاند.
با این حال، برخی تحلیلگران غربی تلاش دارند این توقف را نشانهای از بحران در مذاکرات جلوه دهند؛ در حالی که شواهد موجود بیشتر از نوعی بازنگری موقت در رویکرد آمریکاییها حکایت دارد.
دلایل متعددی برای این وقفه مطرح شده است که از اختلافات داخلی در دولت ترامپ گرفته تا احتمال اقدامات غیرمسئولانه در روند سیاستگذاری را شامل میشود. صرفنظر از علت، برکناری مشاور امنیت ملی آمریکا، مایک والتز و انتخاب جایگزین این مقام میتواند جهتگیری دولت آمریکا را تحتتأثیر قرار دهد؛ بهویژه اگر این تغییرات بهنفع تندروهایی همسو با رژیم صهیونیستی باشد.
از سوی دیگر، روبیو یکی از چهرههای افراطی ضدایرانی در سنای آمریکا بوده و این انتصاب میتواند نشاندهنده تشدید موضعگیری دولت ترامپ در ظاهر باشد. با این حال، تجربه نشان داده حتی در شرایطی که چهرههای تندرو وارد دستگاه دیپلماسی آمریکا میشوند، واقعیتهای میدانی و ظرفیت ایران در مقاومت، مسیر مذاکرات را در نهایت به سمت واقعگرایی سوق میدهد.
علاوه بر موارد بالا، رژیم اشغالگر قدس که همواره در پی تخریب روند گفتوگو میان ایران و کشورهای غربی بوده، بار دیگر تلاش کرده با اعزام مقامات امنیتی به واشنگتن، آمریکا را به خروج از مسیر دیپلماسی ترغیب کند. اما بهنظر میرسد این تلاشها – مشابه موارد پیشین – با مقاومت بخشی از نخبگان سیاسی آمریکا مواجه شده و نتیجه روشنی نداشته است.
نقطهای برای بازتنظیم یا بنبست؟
هیچیک از طرفهای رسمی، از جمله خود دولت آمریکا، نشانهای از شکست مذاکرات ارائه ندادهاند. از این رو، تحلیل نزدیکتر به واقعیت آن است که این وقفه بهمنظور بازتنظیم برخی خطوط مذاکره و بررسی سناریوهای مختلف از سوی طرف آمریکایی اتخاذ شده باشد.
بهطور مثال، برخی گزارشها حاکی است که آمریکا ممکن است با ادامه غنیسازی در چارچوب مشخص و شفاف تحت نظارت بینالمللی موافقت کند، ولی در عوض خواهان تمدید دوره محدودیتهای فنی باشد. چنین خواستههایی پیشتر نیز مطرح شده و با پاسخ حقوقی و کارشناسی تیم مذاکرهکننده ایران مواجه شده است.
در شرایطی که ایران بارها بر آمادگی خود برای گفتوگوی سازنده و در چارچوب منافع ملی تأکید کرده و از موضع عزت و حکمت وارد این مذاکرات شده است، بهنظر میرسد طرف آمریکایی نیز، علیرغم برخی تغییرات در سطح افراد، ناچار به پذیرش واقعیتهای جدید منطقهای و ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
احتمال دستیابی به توافقی عادلانه – در صورتی که طرف آمریکایی از توهمات حداکثری و فشار طرفهای ثالث فاصله بگیرد – همچنان وجود دارد.
منبع: جروزالم پست
▸ اظهارات مهم وزیر کشور درباره مقصران حادثه بندرعباس
▸ پاسداران باید برابر هجمههای فکری دشمن، پاسخگو و اثرگذار باشند
▸ کاخ سفید: ترامپ از سران روسیه و اوکراین «به طور فزایندهای ناامید» شده است
▸ کمبود روغن خوراکی در نوشهر و راهکار مسئولان