صدراعظم جدید آلمان با چه چالشهایی روبروست؟

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ مرتس که در رأیگیری صبح روز سه شنبه ۶ می در پارلمان آلمان موفق به کسب آرای لازم برای صدراعظمی این کشور نشده بود، عصر سهشنبه و در دومین رأیگیری، آرای لازم را به دست آورد.
اگرچه در پایان روز مرتس میتواند دولت خود را تشکیل دهد اما مسیر او برای رسیدن به صدراعظمی با پیچیدگیهای سیاسی، اختلافات داخلی، فشارهای اقتصادی و ابهامات بینالمللی همراه بود.
آلمان در دو سال گذشته رکود اقتصادی را تجربه کرده و پیشبینیهای رشد کاهش یافته است. صادرات این کشور نیز تحت فشار تعرفههای احتمالی ایالات متحده در دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ قرار دارد.
نیویورک تایمز مینویسد، پیش از این مرتس وعده سرمایهگذاری در زیرساختها و تقویت بودجه دفاعی را داده بود اما ناکامی اولیه او در جلب حمایت پارلمانی، باعث سقوط بازارهای سهام و کاهش اعتماد به توانایی او برای احیای بزرگترین اقتصاد اروپا شده است.
از نقطهنظر سیاست بینالمللی، مرتس بر تقویت اتحاد و امنیت اروپا در برابر تنشها با دولت جدید آمریکا و جنگ اوکراین تأکید دارد. طی ماههای گذشته او در واکنش به تهدیدهای ترامپ در مورد ترک ناتو، متعهد به افزایش توان دفاعی اروپا و کاهش وابستگی به ایالات متحده شد.
با این حال، نیویورک تایمز فقدان تجربه اجرایی مرتس را عاملی برای نگرانی درباره مدیریت مؤثر این بحران عنوان کرده است.
جنجالها بر سر همکاری با راستهای افراطی
ژانویه گذشته، مرتس با هدف پیشبرد سیاستهای مهاجرتی سختگیرانه با حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) همکاری کرد که این امر جنجالهای گستردهای به دنبال داشت.
به گزارش بیبیسی، این اقدام تابوی همکاری با AfD را شکست و انتقاد آنگلا مرکل و اعتراضات گسترده خیابانی را برانگیخت. رسانهها همکاری او با حزب آلترناتیو آلمان را عاملی مهم در ناکامی مرتس در دور نخست رأیگیری پارلمانی میدانند.
همچنین مرتس با فاصله گرفتن از سیاستهای میانهرو مرکل، حزب دموکرات مسیحی آلمان را به سمت راست هدایت کرده است.
او از سیاست «درهای باز» مرکل در بحران پناهجویان سوری انتقاد کرده و پیشنهادهایی مانند بستن مرزها به مهاجران بدون مدارک و بازداشت افراد در انتظار اخراج را مطرح کرده است.
اکونومیست مینویسد، مرتس در میان هموطنانش محبوبیت چندانی ندارد؛ تنها حدود یکسوم آلمانیها او را صدراعظمی مناسب میدانند. جاهطلبیهای او برای نشان دادن اینکه، «آلمان به اروپا بازگشته است» مسلما در خارج از کشور مورد استقبال قرار گرفته است؛ اما پایههای لرزان قدرت او در داخل کشور اکنون به وضوح آشکار شده و این امر اقتدار او را تضعیف کرده و فضای مانور او را در اروپا و فراتر از آن محدود میکند.
صدراعظمی مرتس در بستری از چالشهای اقتصادی، سیاسی و بینالمللی آغاز شده است. موفقیت او به تواناییاش در مدیریت ائتلاف شکننده، جلب اعتماد عمومی و پاسخ به بحرانهای داخلی و خارجی بستگی دارد.
▸ بر سر خودروهای وارداتی در بندر شهیدرجایی چه آمد؟ + عکس
▸ کمیسیون مسکن و عمران منحل نشده است / جزئیات ادغام کمیسیون مسکن و عمران وزارت راه وشهرسازی
▸ پشت صحنه دیده نشده از یک سریال خاطرهانگیز دهه 80
▸ توقیف ۳۳ خودروی شوتی در خرم آباد