free stats

خوش‌رقصی ترامپ برای کشورهای عربی؟

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد: در آستانه سفر رئیس جمهور آمریکا به خلیج فارس، آسوشیتدپرس و دیلی میل مدعی شدند که ترامپ قصد دارد در جریان سفر به عربستان، امارات و قطر، نام یک پهنه آبی دیگر را به زعم خود تغییر دهد؛ دستکاری در نام تاریخی خلیج فارس برای نزدیک‌تر شدن به کشورهای عربی.

بر اساس این ادعا، ترامپ قصد دارد با تغییر موضع رسمی آمریکا اعلام کند که از این پس آمریکا، «خلیج فارس» را با نام جعلی «خلیج عربی» خطاب خواهد کرد. همانگونه که خلیج مکزیک را به خلیج آمریکا تغییر نام داد.

خلیج فارس از قرن شانزدهم میلادی با این نام شناخته شده است؛  اگرچه که استفاده از عنوان جعلی برای خلیج فارس،  در بسیاری از کشورهای خاورمیانه رایج است. ایران در سال ۲۰۱۲ گوگل را به دلیل تصمیم این شرکت مبنی بر عدم نامگذاری این پهنه آبی به نام واقعی آن یعنی خلیج فارس در نقشه‌هایش تهدید به شکایت کرد.

در نقشه‌های گوگل در ایالات متحده، این پهنهٔ آبی به شکل «خلیج فارس (خلیج عربی)» نشان داده می‌شود. اما نقشه‌های شرکت اپل فقط خلیج فارس را نشان می‌دهند. سال‌هاست که ارتش آمریکا هم به‌صورت یکجانبه در بیانیه‌ها و تصاویری که منتشر می‌کند، از نام جعلی در اشاره به خلیج فارس استفاده می‌کند. ترامپ سال ۲۰۱۷ هم با به‌کار بردن این عنوان جعلی واکنش تند مقامات ایرانی را برانگیخت.

پیشتر نیز مقامات روسیه و چین در بیانیه‌های پایانی همکاری خود با شورای همکاری خلیج فارس، از عنوان جعلی خلیج عربی استفاده کرده بودند که با واکنش تند ایران مواجه شد.

با این حال اقدام ترامپ فراتر از صرف صدور بیانیه است و دستور کاری ضد ایرانی را دنبال می کند که  نقض تمامیت سرزمینی جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود و مخالفت‌های همه جانبه ایرانیان نه تنها در داخل کشور، بلکه در سراسر جهان را به دنبال خواهد داشت.

اما اهداف این دستورکار را می‌توان از چند منظر مورد بررسی قرار داد:

اول؛ ترامپ با اتخاذ این تصمیم آن‌هم در آستانه سفر به عربستان، امارات و قطر که با هدف جذب سرمایه‌گذاری‌های این سه کشور ثروتمند برنامه‌ریزی شده، بنا دارد تا همراهی آمریکا با خواسته‌های دولت‌های عربی را نشان داده، تا بعنوان عاملی برای جذب بیشتر دارایی‌های آنها عمل کند.

دوم؛ در شرایطی که ترامپ دستاورد سیاسی قابل توجهی در ارتباط با ایران و غزه به دست نیاورده و عربستان هم اعلام کرده عادی سازی با اسرائیل در جریان این سفر در دستورکار قرار ندارد، به دنبال این است که به تعبیر خودش کارت جدیدی را روی میز دولت‌های عربی خلیج فارس قرار دهد تا به عنوان یک تغییردهنده بازی عمل کند.

سوم؛ از همین زاویه ترامپ قصد دارد روابط در حال تقویت ایران و کشورهای عربی خلیج فارس و در راس آنها عربستان سعودی را تحت‌الشعاع این سفر قرار دهد و به زعم خودش همچون سال ۲۰۱۷ ایران را به دستورکار و تهدید اصلی تبدیل کند، حال آنکه اولویت‌های شورای همکاری خلیج فارس دیگر دنباله‌روی از فشار و تهدید علیه ایران نیست.

و چهارم این اقدام ضد ایرانی بخش دیگری از دیپلماسی قهری ترامپ است که از زمان بازگشت به کاخ سفید در ارتباط با ایران در حال اجرای آن است و بنا دارد تا با مسائل خارج از میز مذاکره، امتیازات حداکثری را طلب کند.//

درحال انتقال به خبر..