مذاکرات تجاری آمریکا و چین روز شنبه در ژنو برگزار میشود

۱۷:۵۹ – ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی – اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده و جیمیسون گریر، مذاکرهکننده ارشد تجاری آمریکا آخر هفته در سوئیس با هه لیفنگ، نماینده اقتصادی چین دیدار خواهند کرد تا مذاکراتی انجام دهند که میتواند اولین گام برای حل جنگ تجاری باشد که اقتصاد جهانی را مختل کرده است.
اخبار مربوط به جلسه برنامهریزیشده ژنو که ابتدا اواخر سهشنبه توسط واشنگتن اعلام شد، باعث افزایش شاخصهای آتی سهام ایالات متحده شد. بازارهای سهام در چین و هنگ کنگ نیز در معاملات آسیایی روز چهارشنبه از این روند پیروی کردند.
این مذاکرات پس از هفتهها تنشهای فزایندهای که باعث افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی عوارض واردات کالا بین دو اقتصاد بزرگ جهان شده است، برگزار میشود؛ رقمی که بسنت روز سهشنبه آن را معادل تحریم تجاری توصیف کرد.
این بنبست، در کنار تصمیم ماه گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای وضع عوارض گسترده بر دهها کشور دیگر، زنجیرههای تأمین را مختل کرده، بازارهای مالی را آشفته کرده و ترس از رکود شدید رشد جهانی را افزایش داده است.
دو منبع آگاه از این برنامهریزی گفتند، انتظار میرود تیمهای مذاکرهکننده که در سوئیس تشکیل جلسه میدهند، در مورد کاهش تعرفههای گستردهتر بحث کنند. یکی از منابع افزود که این مذاکرات همچنین باید عوارض بر محصولات خاص، کنترل صادرات و تصمیم ترامپ برای پایان دادن به معافیتهای حداقلی برای واردات کمارزش را پوشش دهد.
بسنت پس از اعلام این خبر به فاکس نیوز گفت: «حس من این است که این موضوع در مورد کاهش تنش خواهد بود. ما باید قبل از اینکه بتوانیم به جلو حرکت کنیم، تنشزدایی کنیم.»
سخنگوی وزارت بازرگانی چین بعداً تأیید کرد که چین با نمایندگان ایالات متحده ملاقات کرده است.
این سخنگو با اشاره به ضربالمثلی مبنی بر اینکه عمل از گفتار رساتر است، گفت: «چین بر اساس در نظر گرفتن کامل انتظارات جهانی، منافع چین و جذابیتهای صنعت و مصرفکنندگان ایالات متحده تصمیم گرفته است که دوباره با ایالات متحده تعامل کند.»
این اولین دیدار بین مقامات ارشد چینی و آمریکایی از زمان ملاقات سناتور استیو دینز و نخستوزیر لی کیانگ، در پکن در ماه مارس است.
پکن با افزایش تنشها با واشنگتن، تا حد زیادی لحنی آتشین اتخاذ کرده و بارها گفته است که تا زمانی که ایالات متحده تعرفههای خود را لغو نکند، وارد مذاکره نخواهد شد.
با این حال، وزارت بازرگانی چین روز جمعه با اشاره به تغییر رویه خود اعلام کرد که در حال «ارزیابی» پیشنهاد واشنگتن برای برگزاری مذاکره است. لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه در پاسخ به سوالی در مورد این تغییر موضع آشکار در یک کنفرانس مطبوعاتی روزانه گفت که «موضع پکن در مخالفت قاطع با سوءاستفاده آمریکا از تعرفهها تغییر نکرده است».
با توجه به اینکه بخش وسیع کارخانههای چین از قبل متحمل فشار تعرفهها شده است، اقتصاد چین در معرض خطر بالایی قرار دارد. بسیاری از تحلیلگران پیشبینی رشد اقتصادی این غول آسیایی را برای سال ۲۰۲۵ کاهش دادهاند، در حالی که بانک سرمایهگذاری نومورا هشدار داده است که جنگ تجاری میتواند از دست دادن تا ۱۶ میلیون شغل برای چین را به همراه داشته باشد.
بانک مرکزی چین روز چهارشنبه از محرکهای پولی جدید، کاهش نرخ بهره و تزریق نقدینگی به سیستم بانکی با هدف مقابله با تأثیر اقتصادی عوارض گمرکی خبر داد. تحلیلگران این اقدام را سنجیده و تاکتیکی توصیف کردند.
مقامات آمریکایی از زمان اعلام تعرفه ۱۰ درصدی رئیس جمهور برای اکثر کشورها در ۲ آوریل، به همراه نرخهای تعرفه بالاتر که از ۹ ژوئیه اعمال خواهد شد، جلسات متعددی با شرکای تجاری خود برگزار کردهاند.
ترامپ همچنین ۲۵ درصد تعرفه بر خودرو، فولاد و آلومینیوم، ۲۵ درصد عوارض بر کانادا و مکزیک و ۱۴۵ درصد تعرفه بر چین اعمال کرده است و انتظار میرود در هفتههای آینده عوارض بیشتری بر داروها اعمال شود.
چین با افزایش تعرفههای خود بر کالاهای آمریکایی به ۱۲۵ درصد تلافی کرد. اتحادیه اروپا نیز در حال آمادهسازی اقدامات متقابل است.
بو ژنگیوان از شرکای شرکت مشاوره سیاسی پلنوم مستقر در شانگهای، گفت: در حالی که مذاکرات روز شنبه با هدف کاهش تنشها انجام میشود، هنوز مشخص نیست که این مذاکرات تا چه حد میتوانند اساسی باشند.
منبع: رویترز