free stats

اصلاح قوانین و بهینه‌سازی بودجه دانشگاه‌ها، ضروری است

۱۷:۳۱ – ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی – سیداحمدرضا دستغیب، رئیس دیوان محاسبات، در آیین اختتامیه اجلاس معاونان اداری و مالی دانشگاه‌ها در شیراز، اعلام کرد که تمرکز این سازمان بر پیشگیری از تخلفات مالی است نه صرفاً برخورد پس از وقوع تخلف.
به گفته‌ی او، شیوه‌ی سابق رسیدگی به تخلفات پس از ترک خدمت مدیران، منسوخ شده و اکنون دیوان محاسبات با مشاوره و آموزش مداوم به مدیران، در طول فرآیند‌های مالی، از بروز تخلفات پیشگیری می‌کند.
دستغیب تأکید کرد که کارکنان دیوان محاسبات در سراسر کشور آموزش دیده‌اند تا بدون مداخله در امور اجرایی، نقش مشاوره‌ای خود را ایفا کنند. کاهش تعداد پرونده‌های ورودی به دیوان، به عنوان معیاری برای موفقیت در این رویکرد جدید در نظر گرفته شده است.
او با اشاره به قانون برنامه هفتم توسعه، بر لزوم اجرای تکالیف مالی و احصای قوانین مرتبط تأکید کرد و به عدم اجرای کامل برخی تکالیف مالی در برنامه‌های توسعه‌ی گذشته اشاره کرد.
دستغیب همچنین به عدم استقلال مالی دانشگاه‌ها با وجود وجود آیین‌نامه‌ی اجرایی ماده ۱۴۴ قانون برنامه (سال ۸۴) اشاره کرد و این مسئله را ناشی از بی‌توجهی به حسابرسی و بودجه‌ریزی عملیاتی در عمل دانست. 
او، نتیجه‌ی این بی‌توجهی را صرف وقت و منابع قابل توجه در تمرکزگرایی حوزه مالی دانست که مانع از انجام فعالیت‌های توسعه‌ای در دانشگاه‌ها می‌شود.
رئیس دیوان محاسبات، با انتقاد از عدم استفاده‌ی بهینه از ظرفیت‌های درآمدزایی دانشگاه‌ها، خواستار افزایش چشمگیر درآمد اختصاصی آنها شد. 
او با اشاره به وجود ۲۱۸۵ واحد دانشگاهی (۷۵۹ واحد غیرانتفاعی) و ۶۷۸ پروژه نیمه‌تمام در وزارت علوم با میانگین پیشرفت ۴۷ درصد و نیاز به ۳۰ همت اعتبار برای تکمیل (با احتساب هزینه‌های سال گذشته)، بر ضرورت شفاف‌سازی نرخ تملک دارایی‌ها در سال ۱۴۰۴ تاکید کرد. 
دستغیب، معاونان اداری مالی دانشگاه‌ها را موظف به گزارش‌گیری مستمر از پروژه‌های نیمه‌تمام و مناسبات مالی کرده و ضمن اعلام وضعیت مطلوب حساب خزانه‌ی دانشگاه‌ها بر اساس پایش‌های برخط دیوان محاسبات، ارزیابی مثبتی از عملکرد وزارت علوم ارائه داد. 
او با تأکید بر ضرورت اجرای بودجه‌ریزی عملیاتی و حسابداری بهای تمام‌شده در دانشگاه‌ها، از دانشگاه شیراز به عنوان پیشرو در این زمینه و تولیدکننده‌ی اولین نرم‌افزار مرتبط نام برد و پیشنهاد الگوبرداری از تجربیات این دانشگاه برای توسعه‌ی این سیستم در سطح کشور را ارائه داد. 
دستغیب با اشاره به وجود اساتید متخصص در حوزه‌ی مالی عمومی در دانشگاه شیراز، بر لزوم بهره‌گیری از نیروی متخصص در مدیریت مالی دانشگاه‌ها تاکید کرد و وزارت علوم را به کسب رتبه‌ی یک در بودجه‌ریزی عملیاتی و حسابرسی عملکرد در سال آینده فراخواند. 
او، موفقیت در این زمینه را نشانه‌ای از استفاده‌ی بهینه از ظرفیت‌های دانشگاه‌ها دانست و از ظرفیت مالی دانشگاه‌ها برای کمک به وزارت علوم استقبال کرد.
رئیس دیوان محاسبات با اشاره به کمبود راهکار‌های مالی در حوزه پژوهش، به معضل نهاد‌های موازی در کشور پرداخت و با بیان اینکه حدود صد شورای عالی در طول تاریخ کشور تشکیل شده و آخرین مورد آن شورای عالی نظارت مالی اداری بر برنامه هفتم است، بر ضرورت بررسی همپوشانی‌هایی مانند معاونت فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم تاکید کرد.
دستغیب از مسئولان دانشگاه‌ها و وزارت علوم خواست تا با جسارت نظرات خود را در این خصوص ارائه دهند و از همکاری دیوان محاسبات در این زمینه خبر داد. 
او با توجه به محدودیت منابع مالی کشور، بر لزوم استفاده بهینه از بودجه تاکید کرد و از وزارت علوم و دانشگاه‌ها خواست تا با ارائه سیاست‌های بهبوددهنده، در بهینه‌سازی بودجه دانشگاه‌ها، اصلاح قوانین و مقررات و… همکاری کنند. 
دستغیب از وزارت علوم و به‌ویژه معاونان اداری مالی دانشگاه‌ها درخواست کرد تا به‌عنوان همکاران دیوان محاسبات، در ارتقاء بهره‌وری و استفاده شایسته از ظرفیت‌های علمی کشور مشارکت فعال داشته باشند و الگویی برای سایر نهاد‌ها باشند.

درحال انتقال به خبر..