هیچ امیدی به خانهدار شدن نیست؛ هزینه ساخت هر متر مربع مسکن رکورد شکست!

اقتصاد100- افزایش شدید هزینه ساخت مسکن در سال جاری به ۲۵ میلیون تومان به ازای هر متر مربع، بحران خانهدار شدن را تشدید کرده است؛ افت تولید مسکن و فشار مالی ناشی از خدمات رسانی دستگاهها نیز وضعیت بازار را نگرانکننده کرده است.
بخش مسکن و صنعت ساختمان همیشه نقشی اساسی در اقتصاد کلان ایفا کردهاند و همچنین به شدت تحت تاثیر آن قرار میگیرند. ارتقای تولید در این بخش میتواند به کاهش مشکلات اقتصادی کشور کمک کند.
کاهش ساخت و ساز به شدت نگرانکننده شده است
در سالهای اخیر، میزان ساخت و ساز در کشور به طور چشمگیری کاهش یافته است. بر اساس آمار، متوسط ساخت سالانه در بازه زمانی سال ۹۳ تا سال گذشته تنها ۳۹۰ هزار واحد مسکونی بوده که فاصله قابل توجهی با میزان مورد نیاز برای تعادل بخش مسکن دارد.
در یک دوره نزدیک به ۱۰ ساله در کشور، سالانه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار واحد مسکونی کمتر از حد نیاز ساخته شده است. این مشکل نشان میدهد که تقاضا برای مسکن به شدت از عرضه پیشی گرفته است و حتی در حالی که قدرت خرید متقاضیان کاهش یافته، کاهش تولید مسکن همچنان یک بحران جدی است.
عوامل موثر بر بحران تولید مسکن
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوهسازان به تاثیر عوامل مختلف در کاهش صنعت ساختمان از سال ۹۲ اشاره میکند. او اظهار میکند که غیر از وضعیت اقتصاد کلان و افزایش هزینههای تولید، قوانین و مقررات نیز بر این صنعت اثر منفی گذاشتهاند. به گفته وی، قوانین خلقالساعه و ناکارآمدی ابزارهای نظارتی به جای حمایت از تولید، مشکلاتی جدی ایجاد کردهاند.
پورحاجت میگوید بخشی از مشکلات موجود به بروکراسی پیچیده دولتی و ساختار معیوب مالیاتی بازمیگردد که باعث انحراف گسترده در حوزه تامین نقدینگی شده است. او تاکید کرده که دستگاههای خدماترسانی همچون برق و آبفا نیز کمکی به حل این بحران نمیکنند و کار را پیچیدهتر کردهاند.
چالشهای مربوط به دریافت مجوزها
دبیر کانون انبوهسازان در خصوص مدت زمان دریافت پروانه ساختمان اشاره میکند که در گذشته این فرآیند دو یا سه ماه طول میکشید، اما امروز تایید نقشهها در سازمان نظام مهندسی ممکن است تا ۱۰ ماه زمان ببرد. او از مجلس خواست که سامانهای مستقل برای تسهیل امور بخش خصوصی طراحی کند.
سختیهای خانهدار شدن مردم
پورحاجت درباره روند دریافت تسهیلات برای خرید مسکن در گذشته میگوید تا سال ۸۵، بسیاری از مردم توانایی خرید مسکن با دریافت تسهیلات را داشتند، اما از آن زمان تاکنون و بهویژه در سه سال گذشته، این روند به شدت دشوار شده است.
برای مثال، در سال ۷۷ یک آپارتمان ۱۰۰ متری در اهواز با ۷ میلیون تومان قابل خرید بود، در حالی که ۷۰ درصد این مبلغ توسط تسهیلات بانکی تامین میشد. اما امروز همان آپارتمان قیمتی بالغ بر ۷.۵ میلیارد تومان دارد، در حالی که سقف تسهیلات بانک مسکن تنها ۸۰۰ میلیون تومان است.
افزایش هزینههای ساخت مسکن
به گفته پورحاجت، هزینه ساخت مسکن نیز به طور چشمگیری افزایش یافته است. متوسط هزینه ساخت در سال گذشته ۱۴ میلیون تومان بود و امسال این عدد به ۲۵ میلیون تومان رسیده است که نشاندهنده رشد بالای قیمت نهادههای ساختمانی است.
▸ بازنشستگان آموزش و پرورش همچنان منتظر اجرای صحیح همسانسازی و رتبهبندی
▸ آمادگی انتقال خون استان اصفهان برای ارسال خون
▸ اطلاعات جدید درباره قیمت بنزین سوپر وارداتی در سال ۱۴۰۴
▸ تغییر ساعت کاری دستگاه های اجرایی استان بوشهر