آنچه در بخش سیاسی روزنامههای ۲۴ اردیبهشت گذشت

۰۸:۱۴ – ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه سیدی – روزنامه کیهان در صفحه سیاسی خود طی گزارشی به مواضع ضد و نقیض ترامپ پرداخته است چرا که در حالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بار دیگر در یک شوی تبلیغاتی در عربستان، ایران را تهدید به «سرکوب» کرد، تنها دقایقی بعد، با تناقضی آشکار، از تمایل خود برای پایان دادن به اختلافات و رسیدن به توافق با تهران سخن گفت. این مواضع متضاد، نه از قدرت، بلکه از سردرگمی و ناتوانی مردی حکایت دارد که از چهارساله دوره اول ریاستجمهوریاش تا اکنون عربده میکشد، اما دستاوردی جز شکست تحریمها و تحقیر در برابر مقاومت منطقهای ایران به دست نیاورد.
دونالد ترامپ، نماد ورشکستگی اخلاقی و سیاسی آمریکا، بار دیگر در همایش سرمایهگذاری عربستان و آمریکا، علیه جمهوری اسلامی ایران لفاظی کرد. گزافهگوییهایی که نشاندهنده دستوپا زدن یک سیاستمدار بیبرنامه و روانپریش است که برای جلب توجه هرچه بیشتر به خود دست به هر کاری میزند. مردی که روزگاری با رقص شمشیر کنار شیوخ سعودی عکس یادگاری میگرفت، اکنون در حالی از مقابله با ایران سخن میگوید که میداند تمام نقشههایش برای اعمال فشار حداکثری و مقابله با جمهوری اسلامی ایران یکی پس از دیگری با شکست مواجه شدهاند.
این روزنامه همچنین در بخشی دیگر از صفحه سیاسی خود به گزارشی از نیویورک تایمز درباره شکست آمریکا در یمن پرداخته است ،این روزنامه آمریکایی در مطلبی با عنوان: «چرا دونالد ترامپ، ناگهان بر نیروهای مسلح یمن اعلام پیروزی کرد؟»، نوشت: «در حالی که آمریکا با بمباران گسترده و عملیات پرهزینه بهدنبال شکست مقاومت یمن بود، نیروهای یمنی با سرنگونی پهپادها، حمله به ناوها و تابآوری در برابر حملات، واشنگتن را وادار به عقبنشینی کردند. ترامپ آتشبس را پیروزی نامید، اما واقعیت شکست را نمیتوان پنهان کرد.» براساس این گزارش، مقاومت یمن همچنان به کشتیها شلیک میکرد و پهپادها را ساقط میکرد، در حالی که نیروهای آمریکایی بهسرعت مهمات خود را مصرف میکردند. وقتی ترامپ با کمپین بمباران نیروهای مسلح یمن برای باز کردن مسیر کشتیرانی در دریای سرخ موافقت کرد، انتظار داشت ظرف ۳۰ روز از شروع حملات نتیجه بگیرد. طبق گفته مقامهای دولتی، در روز ۳۱، ترامپ که همواره از درگیریهای طولانیمدت نظامی در غرب آسیا واهمه داشت، خواستار گزارش پیشرفت شد. اما نتیجهای حاصل نشده بود. آمریکا حتی برتری هوائی بر مقاومت یمن به دست نیاورده بود. در عوض، پس از ۳۰ روز از تشدید عملیات علیه مقاومت یمن، تنها چیزی که نمایان شد، درگیری پرهزینه و بینتیجه دیگری از سوی آمریکا در این منطقه بود.
روزنامه جوان در شماره امروز خود در مطلبی یا تیتر دشمن نمیتواند به حمله ما حمله کند به سخنان سردار حاجی زاده پرداخته است در این مطلب اشاره شده است که: فرماندهان نظامی در حین مذاکرات هستهای پیشرو، حتی در حیطه کاری و عرف معمول خود کمتر سخن گفتهاند. این شاید اینبار بهانه را از دست نقزنهای داخلی که هر شکستی را در ادوار گذشته مذاکرات، بعدها با جستوجوی یک اظهارنظر یا حرکت نظامی به گردن نیروهای مسلح میانداختند، بگیرد. البته همسویی دیپلماسی با میدان همواره سازندهتر بوده است، و به همیندلیل گاهی که یک ابله خارجی تهدید نظامی میکند، پاسخ محکمی دریافت میکند. هرچند رویکرد کلی نیروهای مسلح ایران «تهدید» نیست و پیام نوروزی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران از تختجمشید که صلحآمیز و درعینحال مقتدرانه توصیف شد، نشانه همین رویکرد کلی است. اینبار یک نماینده مجلس از سردار حاجیزاده نقلقولی را منتشر کرده است که نشانه آمادگی نیروهای مسلح ایران در اوج خود است. «دشمن نمیتواند به توانایی آفندی ما آسیب بزند.» معنای این سخن آن است که دشمن اگر بخواهد به ما حمله کند، ما نیز حمله میکنیم و دشمن قادر نیست مانع این حمله شود. ممکن است در حمله دشمن بخشهای پدافندی آسیب هم ببینند، اما این بهمعنای توان دشمن در جلوگیری از حمله ما نیست و این کار را در اوج قدرت انجام میدهیم.
این روزنامه همچنین به سخنان روز گذشته مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان پرداخته است که گفته : مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در هماهنگی کامل با مقام معظم رهبری صورت خواهد گرفت و منویات ایشان چراغ راه ما در این مسیر خواهد بود لذا در مذاکرات ما به هیچوجه از اصول خود عقبنشینی نمیکنیم و در عین حال تنش هم نمیخواهیم.
همچنین اظهارات جنجالی مصطفی میرسلیم نیز یکی از عناوین سیاسی امروز روزنامه جوان بود چرا که این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی و عضو کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام در اظهارنظری جنجالی نمایندگان مجلس شورای اسلامی را متهم کرده که آنها برای پس گرفتن امضاهای استیضاح، از وزرا رشوه میگیرند؛ ادعایی که با واکنش گسترده نمایندگان مجلس مواجه شده است. رئیس مجلس هم این ادعا را مصداق تشویش اذهان عمومی عنوان کرده و از دادستان کل کشور خواسته است به عنوان مدعی العموم به این مسئله ورود کند.
روزنامه همشهری با اشاره به تمایل40درصدی ساکنان اراضی اشغالی به مهاجرت مطلبی را قید کرده که در آن نوشته شده است : در سال ۲۰۲۴ میلادی حدود ۶۰هزار نفر اسرائیلی (اراضی اشغالی) را ترک کردند و دیگر بازنگشتند؛ این رقم بیش از 2برابر مهاجرتهای ثبتشده در سال۲۰۲۳ است. براساس نظرسنجی شرکت سی مارکتینگ، نزدیک به ۴۰درصد از کسانی که همچنان در اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) زندگی میکنند، به مهاجرت فکر میکنند. ۸۱درصد از مهاجران سال گذشته را جوانان و خانوادههایی با بازه سنی ۲۵ تا ۴۴سال تشکیل میدادند. تحقیقات نشان داده، عوامل اصلیای که اسرائیلیها را به مهاجرت سوق میدهد، ادامه جنگ، بیثباتی سیاسی و هزینه بالای زندگی است؛ در واقع اينها دلایلی هستند که بسیاری را به جستوجوی آیندهای بهتر در خارج وامیدارند.
این روزنامه همچنین در مطلبی با بهره گیری از نظر کارشناسان مرتبط به محاسبات غلط آمریکا در یمن اشاره کرده است چرا که آمریکاییها طي 2ماه گذشته حملات پرشماری علیه زیرساختهای یمن انجام دادهاند. برخی آمارها تعداد این حملات را بیش از هزاربار اعلام کردهاند. اما با همه این حملات و هزینه سنگینی که آمریکا در جنگ با یمن انجام داده است، هفته گذشته رئیسجمهور پرحاشیه و خبرساز آمریکا یکباره اعلام کرد که ما با یمن آتشبس کردهایم و یمنیها دیگر به ما حمله نخواهند کرد. ساعتی بعد هم مقام عمانی اعلام کرد که مسقط میانجیگری این آتشبس را انجام داده است و در واقع سخنان ترامپ را تأیید کرد.اما درباره آتشبس یمن و آمریکا چند نکته مهم وجود دارد؛ اول اینکه محاسبات ترامپ و آمریکا در برابر یمن غلط اندر غلط بود و در واقع حریف قدرت یمن نشدند.
روزنامه وطن امروز نیز به جزئیات بیشتری از دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا پرداخته است.در این مطلب به نقل از ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته شده : در جلسه کمیسیون معاون وزیر امور خارجه ضمن ارائه گزارشی از دور چهارم مذاکرات بیان کرد در این دور مذاکرات از مواضع متناقض آمریکاییها و همینطور تحریمهای اخیر انتقاد شد و اینکه حصول توافق مشروط به رعایت خطوط قرمز ایران است، لذا اگر آمریکاییها دنبال غنیسازی صفر هستند ما نیازی به ادامه مذاکرات نمیبینیم.