free stats

استیضاح سیاسی است

استیضاح‌کنندگان وزیر نیرو ۷ محور برای این استیضاح آورده‌اند و تداوم بحران ناترازی‌های آب و برق، نقش مستقیم وزارت نیرو در تشدید آلودگی هوا، رکود در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و بی‌توجهی به آینده پایدار کشور، عدم برخورد با فعالیت ماینرهای غیرمجاز و تداوم بی‌عدالتی در توزیع برق، ترک فعل نسبت به قانون جهش تولید مسکن در حوزه برق، اصرار بر استفاده از منابع غیرپایدار و بی‌توجهی به فناوری‌های نوین، نقش وزارت نیرو در گسترش بحران فرونشست زمین، نبود برنامه راهبردی برای مقابله با تغییرات اقلیمی و عدم توجه به خسارت وارده به شهرهای استان‌های غرب کشور از انتقال آب سرشاخه‌ها را از دلایل این استیضاح عنوان کرده‌اند. گفته می‌شود که استیضاح وزیر نیرو تاکنون ۱۵ امضا داشته با این حال اما جمع‌آوری امضا برای این استیضاح همچنان ادامه دارد.

حل ناترازی‌ها در گرو سرمایه‌گذاری

رضا سپهوند، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به طرح استیضاح وزیر نیرو در مجلس و تاکید بر استیضاح به دلیل ناترازی‌های انرژی، اظهار کرد: در حوزه ناترازی‌ها ما نیاز به سرمایه‌گذاری داریم. متاسفانه سرمایه‌گذاری خارجی در کشور شکل نمی‌گیرد و شبکه‌های کافی نیز برای سرمایه‌گذاری داخلی در حوزه برق و ناترازی‌های مربوط به آب و سایر حوزه‌های نیرو وجود ند‌ارد. بنابراین در این شرایط استیضاح وزیر نیرو مشکلی را حل نمی‌کند.

او ادامه داد: ما با بن‌بست‌هایی در کشور مواجه شدیم که متاسفانه کارها را از چشم هم می‌بینیم و در این استیضاح‌ها نیز این موضوع وجود دارد. درست است که نمایندگان به دلیل ناترازی‌ها در حوزه‌های انتخابیه‌شان با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند و به ویژه در حال حاضر که در فصل کشاورزی هستیم، اما برق آب چاه‌ها قطع می‌شود. اما از سوی دیگر نیروگاه‌ها در دو دهه گذشته مستهلک شده و بازدهی‌شان به کمتر از ۲۵ درصد رسیده است. علاوه بر این با ناترازی گاز مواجه هستیم که همه این موارد در این برهه زمانی جمع شده است و نباید این مسائل را ناشی از سوء عملکرد دولت و وزرای فعلی ببینیم. بلکه باید به وزرا و دولت فرصتی بدهیم تا بتوانند بر این مسائل فائق بیایند.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین باید فرصت دهیم مسائل بین‌المللی از جمله مذاکرات به نتیجه برسد. معتقدم که استیضاح وزرا در این شرایط هیچ کمکی به کشور و حل مشکلات نمی‌کند. همان‌طور که در موضوع استیضاح وزیر اقتصاد بارها گفتیم که افزایش نرخ ارز ناشی از عوامل بیرونی است، نه مسائل داخلی و دیدیم که بعد از استیضاح نرخ ارز به چه شکل بالا رفت. در این روزها هم شاهدیم روزی که مذاکرات به خوبی پیش می‌رود نرخ ارز پایین می‌آید و زمانی‌که مذاکرات بد پیش می‌رود نرخ ارز بالا می‌رود.

۵ هزار مگاوات از ناترازی برق برطرف می‌شود

سپهوند با اشاره به برنامه‌های وزیر برای رفع ناترازی‌ها تاکید کرد: وزیر نیرو تلاش‌های خوبی را در حوزه برق خورشیدی شروع کرده‌اند. باید فرصت داد و ببینیم خروجی برنامه‌هایی که ایشان طراحی کردند بعد از یک سال چه خواهد شد. وزیر نیرو حدود ۶ ماه پیش ۱۶ مگا پروژه در حوزه نیروهای حرارتی برای تولید برق پیش‌بینی کردند. یکی از این پروژه‌ها در خرم‌آباد یعنی حوزه انتخابیه بنده هست که احتمالا تا دو ماه آینده وارد مدار می‌شود. در حوزه پنل‌های خورشیدی نیز کارهای خوبی انجام شده و پنل‌هایی در جاهای مختلفی در حال نصب است. ما نمی‌گوییم به هدفی که آقای وزیر گفتند یعنی تولید ۱۰ هزار مگاوات برق خورشیدی تا پیک مصرف امسال می‌رسیم، اما حداقل بخشی از این هدف انجام خواهد شد. بر این اساس به نظر می‌رسد می‌توان حدود ۳ تا ۵ هزار مگاوات برق تولید کرد و بخشی از ناترازی برطرف خواهد شد.

قطع برق صنایع و کشاورزان کاهش یابد

او با تاکید بر لزوم مدیریت مصرف تصریح کرد: موضوع دیگر نیز مدیریت مصرف است. ما در جلساتی که در کمیسیون انرژی با وزیر نیرو و معاونین ایشان داشتیم بارها گفته‌ایم که باید برق بخش صنعت و کشاورزی کمتر قطع شود. تجربه سال گذشته نشان داد که قطع برق صنعت بالغ بر ۶ میلیارد دلار زیان به تولید کشور وارد کرد. بر این اساس قرار شده تا این موضوع مدیریت شود. ما در شرایط سخت جنگ اقتصادی قرار داریم و هر روز تحریم‌های جدیدی اعمال می‌شود و نمی‌شود که مشکلات را از چشم همدیگر ببینیم.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس یادآور شد: وزرا برای حل مشکلات تلاش می‌کنند، برای مثال آقای همتی می‌گفت در صندوق ما ارز آن‌چنانی نیست و ارزی که صادرکننده‌ها به ویژه پتروشیمی‌ها باید تحول بدهند را به ما تحویل نمی‌دهند. دولت باید تلاش کند که این مشکلات هرچه سریع‌تر برطرف شود، چراکه راه‌حل رفع ناترازی‌ها سرمایه‌گذاری است. تا زمانی‌که سرمایه‌گذاری در کشورمان شکل نگیرد و تا زمانی‌که اطمینان کافی را به سرمایه‌گذاران چه داخلی و چه خارجی ندهیم، مشکل تولید انرژی ما حل نمی‌شود. از سوی دیگر نیز باید مصرف انرژی مدیریت شود و کاهش پیدا کند و روی مصرف انرژی فرهنگ‌سازی کنیم تا بخشی از مشکلات حل شود.

فریدون همتی، نایب رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس نیز با اشاره به طرح استیضاح وزیر نیرو گفت: وزیر نیرو یکی از وزرای با تجربه است، اما مجلس نباید هیچ تضمینی برای هیچ وزیری ایجاد کند. تضمین وزرا باید در اقدامات خوب و نتیجه عالی در حوزه ماموریتشان باشد. هر وزیری در حوزه وظیفه‌اش موفق بود مجلس باید او را تشویق و با او همراهی کند. از سوی دیگر هر وزیری که در حوزه وزارتش ضعیف عمل کرد و خروجی نداشت و کشور را دچار مشکل کرد باید حتما مجلس با ابزارهای نظارتی‌اش با آن وزیر برخورد کند تا آن وزارتخانه‌ها وظایفی که دارند را در سطح عالی انجام دهند.

او تصریح کرد: بنابراین هر رای اعتماد، هر استیضاح و هر سوال باید بر مبنای ارزیابی و کار کارشناسی باشد. در جامعه در سطح دستگاه‌های دولتی تفاوت میان کار خوب و کار غیر خوب نمی‌بینیم و به نظر می‌رسد خانه امنی ایجاد شده است. بر این اساس تمامی وزرا باید هر روز اقدامات و عملکردشان را بررسی کنند و اگر اقداماتشان خوب بود به ماندن و ادامه دادن امیدوار باشند. اما اگر یک وزیر هیچ تفاوت و تغییری در کارش نباشد این حق مردم و جامعه است که مجلس فکر چاره‌ای کند.

نایب رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس تاکید کرد: اگر در مجلس استیضاحی انجام شود در راستای کمک به دولت است و اگر در جایی از استیضاح و سوال بگذریم حتما این به نفع دولت است. بنابراین اقدامات مجلس در این مسیر در راستای کمک به دولت خواهد بود. هیچ وزیری نباید فکر کند که کار کند یا نکند تفاوتی ندارد و مجلس به یک شکل با او برخورد می‌کند. مجلس بر اساس کار کارشناسی و فنی، عملکرد وزرا را ارزیابی و کنترل می‌کند.

همتی با اشاره به یکی از محورهای استیضاح وزیر نیرو، اظهار کرد: ناترازی‌ها مربوط به این دولت نبوده، اما حدود یک سال از عمر دولت و وزرا می‌گذرد و باید وزرا گزارش دهند که در این یک سال چه اقداماتی را انجام داده‌اند. از سوی دیگر باید ارزیابی منصفانه در خصوص عملکرد وزرا در مجلس صورت بگیرد. در این شرایط اگر عملکرد وزیر خوب و قابل قبول باشد حتی اگر استیضاح نیز مطرح شود نمایندگان مجددا به آن وزیر رای اعتماد می‌دهند و اگر هم ببینیم اتفاقی از سوی وزرا انجام نشده و اتفاقی نمی‌افتد نباید زمان را از دست داد. او خاطرنشان کرد: البته نمایندگان باید استفاده از ابزارهای نظارتی را قدم به قدم پیش ببرند و در ابتدا تذکر سپس سوال و در انتها از ابزار استیضاح استفاده کنند مگر اینکه یک مورد مهم پیش بیاید که دیگر فرصت سوال و تذکر نباشد و در این شرایط می‌توان به یکباره استیضاح را مطرح کرد.

درحال انتقال به خبر..