free stats

اصابت خنجر یمنی بر فرودگاه بن گورین

۱۱:۲۷ – ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد بیات* – صبح روز یکشنبه چهارم مه ۲۰۲۵ موشک بالستیک مقاومت یمن با عبور از سیستم پدافندی چهارلایه اسرائیل؛ به ویژه سامانه «کمان-۳» و «تاد» توانست برای اولین بار فرودگاه بن گورین را هدف قرار دهد. به گفته کارشناسان علوم نظامی سطح حفاظت از آسمان این فرودگاه اسرائیلی به اندازه امنیت «کاخ سفید» بالا بوده و عبور از آن یک دستآورد بزرگ نظامی برای انصارالله (بخوانید ایران) محسوب می‌شود.
با آنکه در جریان این حمله موفق و کم‌سابقه تنها یک صهیونیست مجروح شده است، اما نتانیاهو، بنی‌گانتز و سایر مقامات اسرائیلی انگشت اتهام را به سوی ایران گرفته و اعلام نمودند که در «مکان» و «زمان» مناسب به این حمله پاسخ خواهند داد! در سوی مقابل وزیر دفاع ایران نیز با تاکید بر استقلال صنعا تاکید کرده است که هرگونه حمله اسرائیل یا آمریکا به اهداف مشابه در ایران سبب حمله گسترده نیرو‌های مسلح به پایگاه‌های آمریکایی در منطقه خواهد شد.
این تحول راهبردی در حالی رخ داد که مذاکرات میان تهران- واشنگتن پیش از رسیدن به ایستگاه چهارم وارد وضعیت تعلیق شد و دولت ترامپ تحریم‌های جدیدی علیه صنایع نفت- پتروشیمی ایران وضع نمود. با توجه به نکات مورد اشاره در ادامه این متن سعی خواهیم کرد تا نگاهی به حمله نیرو‌های یمنی به فرودگاه بن گورین داشته باشیم.  
حمله یمنی‌ها؛ موازنه در میان جنگ
با وجود عدم تایید یا رد قطعی برخی حوادث رخ داده در کشور، اما یک سناریو جدی دست داشتن عوامل خرابکار رژیم صهیونیستی در این حوادث است. همزمان دولت آمریکا با اتخاذ رویکرد تهاجمی اعلام کرده است که قصد دارد تا با تکیه بر ساختار تحریم‌های ثانویه جلوی فروش محصولات نفتی- پتروشیمی ایران در بازار‌های جهانی گرفته و آنها را به صفر برساند. ترامپ برخلاف مواضع معتدل قبلی خود اخیرا اعلام کرده است که به دنبال نابودی تمام زیرساخت‌های اتمی در ایران است.
ژان نوئل بارو وزیر خارجه فرانسه در نشست عمومی «شورای آتلانتیک» صراحتا ادبیات تهاجمی در قبال ایران اتخاذ کرده و خواستار اضافه شدن برنامه منطقه‌ای و توان موشکی ایران در دستورکار مذاکرات شده است. این مقام فرانسوی صراحتا اعلام کرد که موشک‌های بالستیک ایرانی توان هدف قرار دادن مارسی را داشته و این موضوع امنیت ملی پاریس را تهدید می‌کند!
در میانه کارزار «دیپلماسی اجبار» غربی‌ها سعی دارند تا با استفاه از ابزار‌های امنیتی- اقتصادی تهران را مجبور به عقب‌نشینی از خطوط قرمز اعلام شده کرده و «ترکمنچای جدیدی» به ایران تحمیل کنند. در چنین شرایطی رونمایی موشک بهبود یافته «قاسم بصیر»  با برد ۱۲۰۰ کیلومتر، دارای سوخت جامد با توانایی عبور از پیشرفته‌ترین سامانه‌های پدافندی نخستین پاسخ ایران به تهدیدات آمریکا، اروپا و رژیم صهیونیستی بود.
گام دوم را یمنی‌ها با هدف قرار دادن فرودگاه بن گورین و نشان دادن توان آفندی مقاومت و ضعف سیستم‌های پدافندی رژیم برداشتند. همزمان با اعلام محاصره هوایی اسرائیل از سوی صنعا، پهپاد یمنی هدفی دیگر را در عسقلان هدف قرار داد! پس از ضربات وارده به رژیم صهیونیستی، سخنگوی دولت نجات ملی یمن با اعلام ضرب الاجلی جدید اعلام کرد که نفت‌کش‌های آمریکایی از ۲۸ اردیبهشت به بعد حق عبور از دریای سرخ را ندارند. سلسله اقدامات یاد شده این پیام را برای آمریکایی‌ها داشت که به مانند گذشته امکان استفاده از سیاست «چماق و هویج» را نداشته و در صورت تشدید فشار  بر ایران برای تحمیل شروط زیاده‌خواهانه با پاسخ متناسب مواجه خواهند شد.  
ضربه به گردشگری اسرائیل
تنها دقایقی پس از حمله انصارالله به فرودگاه بن گورین و ایجاد گودالی ۲۵ متری، موج لغو پرواز‌های خارجی به مقصد تل‌آویو آغاز شد. ۲۰ شرکت هوایی بزرگ جهان از جمله «اروپا ایر» قریب، ۸۰ پرواز را به مقصد فرودگاه یاد شده به دلیل وجود نگرانی‌های امنیتی لغو کردند. فارغ از ضربه امنیتی وارد شده به اسرائیل و زیر سوال رفتن کارآمدی سامانه‌های پدافندی پیشرفته اسرائیلی- آمریکایی، اقدام اخیر انصارالله در آستانه فرارسیدن فصل گرما اگر استمرار داشته باشد می‌تواند ضربه محکمی به گردشگری رژیم صهیونیستی وارد کند.
پیش از این اراده انصارالله برای بستن تنگه باب المندب بر روی کشتی‌های حامی اسرائیل سبب شد تا شرکت‌های بزرگ کشتی‌رانی از ترس حملات مقاومت و ریسک عبور دریای سرخ، با وجود هزینه‌های بالا حمل‌ونقل و بیمه، دماغه امیدنیک را به عنوان مسیر جایگزین انتخاب کنند.  
براساس گزارش منتشر شده توسط موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل، وابسته به دانشگاه تل‌آویو، اقتصاد رژیم صهونیستی در سال ۲۰۲۵ دارای چشم اندازی تاریک و احتمالا بحرانی است. از سرگیری جنگ در غزه، تصویب بودجه جنجالی توسط وزارت دارایی و در نهایت تشدید اختلافات داخلی در سرزمین‌های اشغالی (از سرگیری پرونده اصلاحات قضایی، برکناری رئیس شاباک و غیره) زمینه افزایش هزینه‌های نظامی، کاهش یارانه‌های عمومی و فرار سرمایه گذاران خارجی از اسرائیل را فراهم آورده است. حال با عبور یمنی‌ها از خط قرمز صهیونیست‌ها، مقاومت یمن این امکان را دارد تا شاهراه‌های حیاتی اسرائیل، به ویژه صنعت گردشگری را به صورت مستقیم هدف حمله قرار دهد.  
بهره سخن
شاید دقیق‌ترین تعبیر برای توصیف اهمیت حمله مقاومت یمن به قلب ارتباطات خارجی اسرائیل را روزنامه «هآرتص» به رشته تحریر درآورده است. این رسانه عبری با انتقاد از رویکرد دولت نتانیاهو بر این نکته تاکید کردکه ایران می‌توانست برج مراقبت این فرودگاه را هدف قرار دهد، اما انتخاب کرد که حمله به صورت دیگری انجام شود! با تعلیق دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم اتمی میان تهران- واشنگتن، کارزار «جنگ نامتقارن» میان علیه ایران بار دیگر شدت گرفته است.
وضع تحریم‌های شدید علیه صنعت نفت- پتروشیمی ایران و تلاش ترامپ برای «به صفر رساندن» نمونه‌ای از این کمپین خصمانه با هدف اهرم سازی در مذاکرات است. در چنین شرایطی حمله یمنی‌ها به قلب سرزمین‌های اشغالی و تعیین ضرب الاجل در خصوص عبور و مرور نفتکش‌های آمریکایی از محدوده دریای سرخ به روشنی فشار را بر واشنگتن- تل‌آویو افزایش داده است. این سیگنال باید به طرف مقابل ارسال شود که هرگونه اقدام علیه امنیت ملی ایران بدون پاسخ باقی نمانده و می‌تواند تبعات جدی برای صهیونیست‌ها در فلسطین اشغالی و آمریکایی‌ها در پای میز مذاکرات غیرمستقیم در پی داشته باشد.
*کارشناس مسائل غرب آسیا

درحال انتقال به خبر..