کشت محصولات آب بر بلای جان آبهای زیرزمینی کرمانشاه شدهاند

۱۴:۵۰ – ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان – مرتضی حسن آبادی مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه به تاثیر مخرب کاهش ۲۳ درصدی بارشهای امسال نسبت به سال گذشته زارعی بر مخازن آبهای زیرزمینی دشتهای استان اشاره کرد و گفت: این مقدار کاهش باران ۳۶۰ میلیون متر مکعب بر تراز و بیلان آب مخازن دشتهای استان تاثیر منفی داشته که بسیار بد است.
وی برداشت بی رویه چاههای مجاز و غیر مجاز از آبهای زیر زمینی را عامل اصلی کم آبی دشتها اعلام کرد و گفت: کشت محصولات پر آب در سطح وسیع که کشاورزان مهاجر انجام میدهند و هیچ عایدی هم برای استان ندارد؛ در سالهای اخیر بیشترین تاثیر را داشته است.
حسن آبادی از مجموعه استانداری خواست برای جلوگیری از کشت محصولات پر آب و همچنین حضور کشاورزان مهاجر تصمیم جدی اتخاذ کند چرا که در حال حاضر هیچ کسی جلو آنها را نمیتواند بگیرد و از تمام امتیاز و امکانات و ظرفیتهای استان هم بخوبی استفاده میکنند.
وی تاکید کرد تناسب آبخوان دشتهای استان از نظر تغذیه و تحویل آب اصلا وضعیت مطلوبی ندارد بنابراین باید برای عبور از تنش آبی و جلوگیری از بحران آبی در سطح ملی و استانی تصمیم گیری جدی اتخاذ شود.
وضعیت آب سدهای مصارف شرب استان نیز خوب نیست
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمانشاه در بخش دیگری از صحبتهای خود همچنین به تاثیر کاهش بارندگیها بر پایداری آب شرب بویژه سدها اشاره کرد و گفت: در حال حاضر از آب سد گاوشان و سلیمان شاه برای مصارف شرب استفاده میشود که به طور میانیگین اکنون فصل بهار است ۵۴ درصد پر شدگی و ۴۶ درصد خالی هستند و با توجه به مصارف کشاورزی هم این سدها دارند، وضعیت شان نسبت به سالهای قبل و دیگر سدها خوب نیست.
حسن آبادی میانگین پر شدگی آب سدهای استان کرمانشاه را مانند میانگین بارشهای امسال ۶۷ درصد اعلام کرد و گفت: امسال برای آنکه از تنش آبی عبور کنیم باید با حساسیت بیشتری تصمیمات بهتری نسبت به مدیریت مصرف نسبت به گذشته اتخاذ شود.
پروانه بهره برداری چاههای کشاورزی باید به تناسب بارش هر سال اصلاح شود
وی با اشاره به تناسب نداشتن پروانه برداشت آبهای زیرزمینی با وضعیت بارش ها؛ خواستار اصلاح پروانههای بهره بردای چاهها شد و گفت: باید میزان بهره برداری آب متناسب با سال آبی باشد مانند امسال که کاهش چشم گیر بارندگی داریم بنابراین آبخوان مخازن آب دشتها تغذیه نشدهاند و بی آباند و نباید مثل گذشته از آنها برداشت شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه در ادامه با اشاره به انسداد ۴۹۵ چاه غیر مجاز در سال گذشته و نصب کنتور هوشمند بر سه هزار و ۷۸۵ چاه مجاز در سالیان گذشته؛ بیان کرد: در راستای مدیریت مصرف آب انسداد چاههای غیر مجاز و نصب کنتور هوشمند با جدیت در دستور این شرکت است.
حسن آبادی در پایان باز تاکید کرد برداشت خارج از توان آبخوانهای زیر زمینی و کشت محصولات آب بر عوامل اصلی بحران بی آبی دشتهای استان است که بیشتر توسط چاههای مجاز صورت میگیرد در این راستا برای مدیریت مصارف کشاورزی حتما باید الگوی کشت و پروانههای بهره برداری آب چاهها بازنگری شود.