free stats

تیر خلاص؛ هم بر سفره ملت هم صرفه جویی ارزی!

خبر کوتاه است اما غیرقابل باور؛ با عواقبی فاجعه بار بر پروتئین سفره ملت

سازمان برنامه و بودجه تاکید بر حذف ارز ترجیحی ۲۸ هزار تومانی واردات گوشت قرمز و تامین ارز آن در تالار دوم را دارد. این بدان معناست که جایگاه گوشت قرمز در سفره ملت که در طول چند سال گذشته مدام کوچکتر شده، احتمالا با این تصمیم در سفره قاطبه مصرف کنندگان به کلی حذف شده و طبیعتا جای خود را به سایر پروتئین های ارزان تر نظیر گوشت سفید، تخم مرغ ، پروتئین گیاهی و حبوبات می دهد؛ چنانکه هم اکنون نیز شاهد افزایش سرسام آور قیمت حبوبات و مرغ به دلیل انتقال بار تقاضای پروتئین ملت بر این دو محصول هستیم؛ ضمن آنکه در اقشار ضعیف تر جامعه متاسفانه این خلا با کربوهیدرات مرتفع می گردد که تبعات سلامتی جبران ناپذیری را به همراه دارد. لذا این تئوری در صورت به وقوع پیوستن، نه تنها تاثیری در صرفه جویی ارزی ندارد که با حذف کامل گوشت قرمز از سفره ملت و فشار مضاعف بر تولید مرغ و تامین نهاده های تولید آن، کشور را با چالشی مضاعف در تامین ارز مواجه می کند.

 

یارانه برای رقابت پذیری گوشت برابر مرغ در سفره

مطابق الگوی تغذیه ای خانوارهای ایرانی یک خانواده چهار نفری برای تامین پروتئین یک وعده غذا از یک کیلوگرم مرغ و یا ۲۵۰ گرم گوشت قرمز استفاده می نماید. این نسبت، معمولا سنگ محک خانوارها برای انتخاب قوت غالب پروتئین سفره است. به عنوان مثال اگر یک مصرف کننده که برای خرید  ۴ کیلوگرم مرغ،۳۶۰ هزار تومان هزینه کند، می تواند با خرید یک کیلوگرم گوشت یارانه ای ۳۶۰ هزار تومانی به خوبی این نسبت را حفظ نماید. با دو مزیت مهم نسبت به مرغ: ۱- تنوع غذایی ۲- ارزش غذایی بالاتر در تامین
9 اسید آمینه ضروری

 

گوشت قرمز در سفره ها مدام آب می رود!چرا؟

مطابق آمار، سهم گوشت قرمز در طول ده سال گذشته در سفره ملت مدام در حال کوچک تر شدن است؛ تنها در سه سال گذشته نسبت 4 به 1 خرید مرغ در برابر گوشت برای خانوار ایرانی به 8 به 1 رسیده است. بدین معنا که میزان کشتار گوشت قرمز (گوسفند و گوساله) از 547 هزار تن در برابر 2میلیون و 89 هزار تن مرغ در سال 1401، به 365 هزار تن در برابر 2 میلیون  و580 هزار تن رسیده است. یعنی به موازات افزایش قیمت گوشت در طول این سه سال، تقاضا به سمت مرغ سوق پیدا کرده است.

 

حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز؛ تیر خلاص!

علیرغم محدودیت های بسیار ارزی در کشور، به نظر نمی رسد سیاست حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز چاره کار باشد؛ کارشناسان بر این باورند که این تصمیم علاوه بر نابودی کامل گوشت قرمز از سفره ملت، با فشار مضاعف بر تولید مرغ، کشور را در زمینه تامین خوراک طیور ( با بیش از 90 درصد نیاز به واردات) با چالشی مضاعف مواجه می کند و حال سوال اینجاست که:

– آیا منابع محدود ارزی کشور کفاف این افزایش ناگهانی تقاضا را خواهد داشت؟

– آیا با توجه به ارزبری حدود 5 درصدی گوشت قرمز از کل ارز ترجیحی مصرفی برای کالاهای اساسی، تخصیص 400 میلیون دلار برای حفظ آرامش موجود در صنعت دام و طیور و حفظ استانداردهای غذایی سفره ملت منطقی نیست؟

– آیا صنعت دامپروری کشور با کاهش تقاضای روزافزون گوشت قرمز رو به نابودی نخواهد رفت؟

– آیا عدم کفاف ارز ترجیحی نهاده های دام و طیور و تامین ارز آن از تالار دوم تکانه قیمتی گزافی را در قیمت گوشت مرغ ایجاد نخواهد کرد؟

 

چاره کار ارز تلفیقی است

بررسی ها نشان می دهد که تامین ارز کالاهای اساسی به طور عام و گوشت قرمز به طور خاص باید به صورت تلفیقی از ارز ترجیحی و مبادله ای به نسبت مساوی باشد؛ با این سیاست علاوه بر حمایت از تولید کنندگان داخل با نزدیکتر شدن قیمت گوشت یارانه ای با داخلی، توازن پروتئین سفره ملت نیز کمابیش حفظ خواهد شد و مهمتر از همه اینکه سیاست صرفه جویی و استفاده بهینه از منابع ارزی – که هدف غایی همه مسوولان از جمله سازمان برنامه و بودجه است – به بهترین نحو اجرا خواهد شد.

درحال انتقال به خبر..