آیا باید منتظر گرانی بیشتر در بازار روغن باشیم؟

اقتصاد 100- سیاست سهمیهبندی واردات دولت در تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی ممکن است بازار کالاهای اساسی را با کاهش عرضه مواجه کند؛ کاهش عرضه روغن خوراکی در سال جاری و نیاز به واردات گوشت گرم گوسفندی در سال گذشته از پیامدهای این تصمیم بوده است.
بررسی وضعیت گرانی در بازار روغن کاوه زرگران، رئیس انجمن غلات ایران، در گفتوگویی به تحلیل تاثیرات سیاستهای جدید دولت در خصوص سهمیهبندی واردات کالاهای اساسی پرداخت. او توضیح داد که از اواسط سال گذشته، دولت سیاستی را اتخاذ کرده که بر اساس آن، واردات کالاهایی که به آنان ارز ۲۸۵۰۰ تومانی اختصاص پیدا میکند، به صورت سهمیهبندی انجام میشود.
سیاستهای دولت در واردات کالاهای اساسی
به گفته زرگران، این سیاست به گونهای تنظیم شده که وزارت کشاورزی، در فرآیند ثبت سفارش شرکتها، سابقه وارداتی آنها را در پنج سال گذشته بررسی میکند و بر اساس آن، سهمیههای وارداتی تعیین میشود. همچنین، سقف واردات توسط وزارت صمت مشخص میگردد.
این هماهنگی میان وزارتخانههای کشاورزی، صمت و بانک مرکزی بهمنظور مدیریت ورود کالا به کشور شکل گرفته است.
پیامدهای سهمیهبندی بر قیمتها و تولید
زرگران همچنین بیان کرد که این سیاست میتواند بر بازار عرضه کالاهای مصرفی تاثیرگذار باشد. وفور مواد اولیه در گذشته، رقابت میان تولیدکنندگان را افزایش داده و به کاهش قیمتها کمک میکرد. اما با اجرای این سیاست، ورود کالا محدود شده و بهتبع آن، قیمتها با سقف تعیینشده عرضه میشوند.
نمونه بارز این تاثیر، کاهش عرضه روغن خوراکی در بازار است که به دنبال سهمیهبندی واردات روغن خام ایجاد شده است.
شرط واردات کالاهای اساسی
وی همچنین افزود که دولت واردات کالاهای اساسی را مشروط به خرید کالای مشابه تولید داخل کرده است. این موضوع موجب شده تا تولیدکنندگانی که به مواد اولیه نیاز دارند، در دسترسی به آنها با محدودیت مواجه شوند.
کمبود کالا به دلیل سختگیریهای وارداتی
زرگران یادآور شد که اثرات این سیاستها، در نیمه دوم سال گذشته موجب کمبود گوشت گوسفندی نیز شد. دلیل این کمبود، اختلال در تامین خوراک دام بود که دولت را بر آن داشت تا حجم زیادی گوشت تازه گوسفندی را از کشورهایی همچون استرالیا، کنیا، قزاقستان و روسیه وارد کند.
آمار واردات غلات و سایر مواد اولیه
نوع کالا منابع داخلی منابع وارداتی
جو
۵۰ درصد (در سالهای با بارش کافی)
روسیه
گندم
خودکفایی یا وابستگی ۲۰ تا ۳۰ درصدی
۲ تا ۷ میلیون تن واردات
ذرت
ناچیز
برزیل، اوکراین، روسیه
کنجاله و دانه سویا
ناچیز
امریکای جنوبی، اوکراین
زرگران تاکید کرد که بیش از ۹۰ درصد ذرت مصرفی کشور و بیش از ۹۵ درصد کنجاله سویا و دانه سویا مصرفی ایران وارداتی هستند که عمدتاً از کشورهای برزیل و امریکای جنوبی تامین میشوند.
▸ آیا مدارس همدان فردا دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ تعطیل است؟ | جزییات تعطیلی مدارس همدان فردا دوشنبه ۸ اردیبهشت
▸ «سیاست»؛ موضوع محبوب کاربران مجازی در سال ۱۴۰۳
▸ تبریک خاص و احساساتی سلطان کمدی ایران به جواد عزتی، بازیگر جنجالی سریال وحشی + عکس
▸ سرنوشت دو زن گرفتار در آتشسوزی مهیب نارمک