سیاهچالهای سرگردان در اعماق فضا: بلعیدن ستارهای دوردست

اقتصاد100- کشف بیسابقه یک سیاهچاله کلانجرم سرگردان که ستارهای را خارج از مرکز کهکشان خود از طریق اختلال کشندی بلعید، نگاهها را به دنیای ناشناخته کیهان جلب کرده است.
در سال ۲۰۲۴، سامانهای که برای شناسایی اجرام با تغییرات نوری ناگهانی طراحی شده بود، با یک مشاهده غیرعادی روبهرو شد. اگرچه این سیستم خودکار قرار بود جرم یادشده را شناسایی کند، اما نتوانست ماهیت آن را بهدرستی تشخیص دهد.
کشف جدید: رویداد ناشناخته و بسیار نادر
اکنون پس از گذشت تقریباً یک سال، مشخص شده که این مشاهده، در واقع اولین رویداد اختلال کشندی بوده که توانسته در طول موجهای مرئی رصد شود. این رویداد نه تنها نادر است بلکه بسیار عجیب محسوب میشود. چرا؟ زیرا سیاهچالهای که این رویداد را رقم زده در مرکز کهکشان خود قرار ندارد و در عوض به نظر میرسد که جرمی به مراتب عظیمتر در نزدیکی آن در حال جذب مواد است.
جرمی ناشناخته
این جرم که اکنون AT2024tvd نامیده شده است، اولین بار توسط رصدخانه گذرای زویکی (Zwicky Transient Facility) شناسایی شد؛ سیستمی که توانایی اسکن سریع و کامل آسمان شمالی را در مدت دو روز دارد و این عمل را پیوسته تکرار میکند. این سیستم همچنین به کمک نرمافزارهای پیشرفته اشیاء دارای تغییرات نوری ناگهانی را شناسایی میکند که یکی از آنها میتواند اختلال کشندی باشد؛ یعنی فرایندی که ستارهای توسط نیروی گرانشی عظیم یک سیاهچاله اصطلاحاً به صورت اسپاگتی درمیآید.
معمولاً چنین سیاهچالههایی در مرکز کهکشانها قرار دارند، به همین دلیل نرمافزار تحلیل دادهها، تنها زمانی این رخدادها را بهعنوان اختلال کشندی علامتگذاری میکند که منبع نوری همزمان با مکان موردنظر باشد. اما AT2024tvd در فاصلهای بیش از ۲۵۰۰ سال نوری از مرکز کهکشان قرار داشت که باعث شد نرمافزار نتواند ماهیت اصلی آن را تشخیص دهد. دانشمندان تنها پس از بررسیهای دقیق به این نتیجه رسیدند که این جرم چه ماهیتی دارد.
▸ سخنگوی دولت اتمام حجت کرد
▸ اطلاعیه تعطیلی ادارات فردا شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + ادارات کدام شهرها فردا تعطیل شد؟
▸ ویدیو تکاندهنده از قم؛ موتورسوار زیر خودرو جا ماند + فیلم
▸ دکتر زهرا میرزایی کیست و ماجرای قتل دکتر زهرا میرزایی توسط پسرخاله اش چیست؟